Akkor íme:
450 g liszt (negyed rész teljes kiőrlésűvel is gyerekeknek is finom)
1 teáskanál só
1 mokkáskanál cukor
egy zacsi instant élesztő / 2dkg friss élesztő felfuttatva, de én instanttal szoktam
A száraz anyagokat összekeverni, aztán hozzáadni, és jól összedolgozni:
kb 3 dl meleg vízzel
Ha szép sima, akkor két evőkanál étolajjal is összegyúrni, liszttel megszórni, én a tálat is ki szoktam kicsit lisztezni
Száraz konyharuhával letakarni, 1,5-2 órát keleszteni melegben (eközben rá se kell nézni, én ilyenkor szoktam vásárolni)
Jól kinyomkodni belőle a levegőt, összegyúrni, újra pici legyen, újra liszttel hinteni, rá a
konyharuha, újabb 1 óra kelesztés, újra kiszorítani belőle a gázt, de ekkor már kenyérformára alakítva sütőpapíros lapos tepsibe teszem.
Fél órát keleszteni már kenyér-alakban, a konyharuhát éppenhogy egy kicsit benedvesítve teszem rá. A végén egy jól összekevert tojással megkenem a tetejét, és bevagdosom kb fél-1 cm mélyen. Ezt lehet a félórából 20 percnél csinálni, akkor még kicsit kinyílnak a vágások.
Eközben a sütőt 200°C-ra melegítem elő, és 50 percet sütöm, ha nagyon barnul, letakarom alufóliával, csak fölé biggyesztem, de erre igazából csak első alkalommal hittem azt, hogy szükség van, az 50 perc ránézés nélkül is pont jó szokott lenni.
Ha nem vagy biztos benne, hogy kész, ha alulról megkocogtatod a kenyeret, akkor jó kis "üres hordó" döngése van, ha már jó. Rácsra téve kell hűlni hagyni, aztán én konyharuhába csomagolva beteszem még egy papírzacskóba, vagy akár műanyagba, úgy tárolom. 3 napig biztos puha, a legszélső szelet szárad csak.
Az egész kenyérrel kb félóra munka van, csak jól széthúzva. :) Jó étvágyat!
Kipróbálom a várva várt pizsipartinkra, mert se tej, se tojás nem kell hozzá. Köszönjük, biztos sikere lesz!
VálaszTörlésmindenképp kipróbálom! Macerásabb az előzőnél, de biztos attól profibb is a végeredmény! :P Majd elmondom, milyen lett! Kösziii :)
VálaszTörlés